Op je theorie-examen laat je zien dat je de verkeersregels begrijpt, verkeersinzicht hebt en dat je gevaar herkent. Zo kun je straks veilig de weg op.

Je rij-instructeur plant in overleg met jou welk theorie-examen voor jou het meest geschikt is en reserveert een datum voor dit examen bij het CBR.

Het theorie-examen bestaat uit 3 onderdelen

Gevaarherkenning

Dit gaat over het herkennen van gevaar en wat je moet doen in die situatie. Dit onderdeel bestaat uit 25 vragen, waarvan er minimaal 13 goed beantwoord moeten worden. Dit onderdeel gaat op tijd. Voor elke vraag heb je maximaal 8 seconden de tijd.

Kennis

Hier laat je zien dat je feiten en regels kunt herkennen en benoemen. Dit onderdeel bestaat uit 12 vragen, waarvan er minimaal 10 goed beantwoord moeten worden.

Inzicht

Hier laat je zien dat je de verkeersregels kunt toepassen en juiste beslissingen kunt nemen. Dit onderdeel bestaat uit 28 vragen, waarvan er minimaal 25 goed beantwoord moeten worden.

Er zijn verschillende theorie-examens mogelijk:

Het standaard theorie-examen

Dit theorie-examen vindt plaats  op een touchscreen, een beeldscherm waarop je met je vingers het juiste antwoord aanklikt. Voor dit examen heb je 30 minuten de tijd.

Het theorie-examen extra tijd

Soms heb je meer tijd nodig om een examen te maken, bijvoorbeeld door dyslexie of iets anders. Je kunt dan kiezen voor een theorie-examen extra tijd. Je krijgt 15 minuten extra tijd. Dit geldt echter alleen voor de onderwerpen kennis en inzicht. Je doet dit theorie-examen in een examenzaal en je kunt kiezen of je de vragen wilt laten voorlezen door een computerstem. Je krijgt hiervoor een koptelefoon op. Voor dit examen heb je 45 minuten de tijd.

Een individueel begeleid examen

Heb je faalangst, autisme of een andere beperking?
Dan kun je ook theorie-examen doen waarbij je alleen in een kamer zit, samen met een medewerker van het CBR. De vragen van de onderwerpen kennis en inzicht worden voorgelezen door een medewerker. Je krijgt 5 minuten extra tijd bij het onderwerp kennis en 10 minuten extra tijd bij het onderdeel inzicht. Het onderwerp gevaarherkenning heeft geen extra tijd en wordt niet voorgelezen. Hier wordt namelijk getoetst of je op tijd gevaar kunt herkennen.

De inhoud van de vragen is hetzelfde als bij het standaard theorie-examen. Je vult zelf de antwoorden in op een touchscreen, een beeldscherm waarop je met je vingers het juiste antwoord aanklikt. Voor dit theorie-examen heb je 45 minuten de tijd.

Wil je meer informatie?

Neem dan contact op via het contactformulier of bel ons.