Hoe vraag ik mijn (beginners)rijbewijs aan?

Ben je geslaagd voor je rij-examen? Dan kun je je rijbewijs aanvragen op het gemeentehuis of Stadskantoor van je gemeente, die de rijbewijspas uitgeeft.

Je moet het rijbewijs persoonlijk aanvragen bij de gemeente. Bij de aanvraag moet je een kleurenfoto, een geldige identiteitskaart en een pinpas, om het rijbewijs te betalen, meenemen. Vijf werkdagen na je aanvraag kun je je rijbewijs ophalen.

Wil je geen vijf werkdagen wachten op je rijbewijspas? Dan kun je een spoedaanvraag doen. In dat geval kun je je rijbewijspas meestal de volgende werkdag ophalen. Hiervoor betaal je ongeveer 35 euro extra.

Vraag je als 17-jarige je rijbewijs aan? Dan moet je eerst de begeleiderspas (2toDrive) aanvragen, anders kun je geen rijbewijspas aanvragen.

Je rijbewijspas voor categorie B (auto) is tien jaar geldig.

Een beginnersrijbewijs is hetzelfde als een normaal rijbewijs maar met een extra element, een strafpuntensysteem.  Het verschil is dat verkeersovertredingen zwaarder worden beoordeeld en dat er strengere regels voor alcohol- en drugsgebruik zijn.

Iedereen van 18 jaar en ouder die voor het eerst zijn rijbewijs heeft gehaald, is een beginnend bestuurder en krijgt een beginnersrijbewijs. Het beginnersrijbewijs geldt daarom voor iedereen vanaf 18 jaar voor de duur van vijf jaar.
17-jarige bestuurders krijgen zeven jaar lang een beginnersrijbewijs.

Wil je meer informatie?

Neem dan contact op via het contactformulier of bel ons.