icoon

Praktijkexamen rijbewijs B

Vanaf 17 jaar mag je praktijkexamen doen bij het CBR. Wel moet je eerst geslaagd zijn voor je theorie en moet je gezond genoeg zijn verklaard om veilig te kunnen rijden.

Als jij dat wilt mag jouw rij-instructeur meerijden met het praktijkexamen. Hij zal tijdens het examen op de achterbank van de auto plaatsnemen. Het praktijkexamen duurt net als de tussentijdse toets 55 minuten waarvan je 35 minuten daadwerkelijk rijdt. Op de afgesproken tijd meld je je met jouw rij-instructeur in het examencentrum. Daar maak je kennis met de examinator. Die controleert je identiteit en legt uit hoe het examen verloopt.

Op het parkeerterrein doe je een ogentest. Je leest hiervoor het kenteken van een auto op ongeveer 25 meter afstand. Vervolgens kan de examinator jou enkele vragen over de auto stellen. Dan begint je examenrit. Je rijdt hoofdzakelijk op aanwijzingen van de examinator, maar ook het zelfstandig rijden met behulp van een navigatiesysteem komt aan bod. Als je de bijzondere verrichtingen hebt gehaald bij de tussentijdse toets, dan heb je hiervoor vrijstelling tijdens het praktijkexamen. Dit betekent dat de examinator je op dat onderdeel niet meer toetst.

Na afloop van de examenrit krijg je in het examencentrum te horen of je geslaagd bent.

Wil je meer informatie?

Neem dan contact op via het contactformulier of bel ons.

Praktijkexamen rijbewijs B faalangst

Heb je last van rij-angst, faalangst, AD(H)D of autisme, dan kun je als een berg opzien tegen het doen van je praktijkexamen.

Heb je hier last van of ben je te zenuwachtig dan kun je kiezen voor een faalangst-examen. Je krijgt dan een examinator die is getraind om mensen met faalangst te begeleiden. De examinator neemt meer tijd voor een gesprek en stelt je op je gemak voor het examen.

Een faalangst-examen verloopt in dezelfde volgorde als het gewone praktijkexamen. Anders dan bij het gewone praktijkexamen heb je voor het faalangst-examen in totaal 1 uur en 20 minuten de tijd. Daarvan is 35 minuten voor de examenrit. Tijdens de rit mag je een pauze nemen, waardoor alles veel rustiger verloopt. Dit kun je doen als je merkt dat de spanning je even teveel wordt of als je merkt dat je concentratie afneemt.

De autorijschool vraagt in overleg met jou een faalangst-examen voor je aan.

Wil je meer informatie?

Neem dan contact op via het contactformulier of bel ons.